Afgelopen week had GiPSo een overleg met De Lijn naar aanleiding van onze open brief over de impact van een recente dienstwijziging op de zelfstandigheid van personen met een beperking. Deze brief werd geschreven als reactie op een artikel over een bewoner van Honk die door de wijziging niet langer alleen het openbaar vervoer kon nemen.
Voorafgaand aan het overleg deden we een oproep binnen onze projecten om te peilen of meer initiatieven hinder ondervonden. Dit leverde verschillende cases op, die we met De Lijn bespraken. Hieruit bleek dat de problemen telkens terug te brengen zijn tot drie kernpunten: onvoorspelbaarheid, gebrekkige toegankelijkheid en een tekort aan rekening houden met kwetsbare groepen. Dit heeft niet alleen impact op het openbaar vervoer, maar raakt aan een breder maatschappelijk probleem dat zelfstandigheid en inclusie belemmert.
De afhankelijkheid van begeleiding en familie neemt toe doordat routes opnieuw aangeleerd moeten worden en overstappen moeilijker worden. Dit staat haaks op de inclusieve samenleving waar GiPSo en vele anderen naar streven. De Lijn erkende deze problematiek en gaf aan hier verder op in te willen gaan.
Concreet werd er besproken:
- De nood aan betere communicatie bij wegenwerken en aanpassingen.
- De impact van wijzigingen in buslijnnummering.
- Het herbekijken en activeren van de Blue Assist app, in samenwerking met vzw Ubuntu.
- De mogelijke uitbreiding van de werking van de VVR’s (vervoersregio’s) over de regiogrenzen heen.
Om deze punten verder op te volgen, plannen we een nieuw overleg op 19 maart.
GiPSo blijft inzetten op een toegankelijker openbaar vervoer en roept initiatieven op om bijkomende ervaringen te delen.
Heb jij binnen jouw project een situatie waarbij een bewoner of deelnemer zelfstandigheid verliest door wijzigingen in het openbaar vervoer? Laat het ons weten in een reactie onder deze post of via info@gipso.be, zodat we dit mee kunnen nemen in ons overleg met De Lijn.