FOVIG is de federatie voor Collectief Overleg bij vergunde zorgaanbieders in de sector personen met een handicap.
FOVIG is gegroeid uit de behoefte aan wederzijds overleg, ondersteuning en informatieuitwisseling voor de Collectieve Overlegorganen.
FOVIG is een ruime ledengroep die verspreid is over het Vlaamse Land en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Tot hun groep behoren zowel bewoners zelf als ouders, brussen (broers en zussen), wettelijke vertegenwoordigers en belangenbehartigers.
FOVIG ondersteunt de leden van het Collectief Overleg bij vergunde zorgaanbieders.
FOVIG werd opgericht in 1985, werd een vzw in 1986 en kreeg in 2018 voor het eerst een vergunning vanuit het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met Handicap). FOVIG heeft hierdoor vooral banden met gebruikers die gebruik maken van de diensten van vergunde zorgaanbieders. FOVIG is vergund als loket voor collectieve overlegorganen door het VAPH.
De doelstelling van FOVIG is ondersteuning te bieden aan de Collectieve Overlegorganen (voormalige gebruikersraden) in de voorzieningen voor personen met handicap. FOVIG wenst dit op verschillende manieren te realiseren: voortdurend beschikbaar via het e-loket, vormingsinitiatieven, regionaal overleg en ondersteuning bij de lokale initiatieven.
FOVIG wil als gebruikersorganisatie ook mee-praten in de overlegorganen op Vlaams niveau om zo bij te dragen tot goede beleidskeuzes.
Ondersteuning van het Collectief Overleg.
- e-loket: je kunt alle vragen stellen via dit kanaal. Je kunt kiezen: een vraag via email, telefonisch of via het formulier op de website. Je kan deze omgeving steeds bereiken door de knop “vraag het aan FOVIG” die op elke pagina van de website verschijnt in te drukken. Wij proberen de vraag zelf op te lossen of indien nodig je in verbinding te stellen met de juiste organisatie.
- vormingsaanbod: FOVIG organiseert regelmatig vormingsmomenten waarbij leden van de Collectieve Overlegorganen geïnformeerd worden over de opdracht van het Collectief Overleg in een voorziening of over de thema’s die op dat moment de actualiteit beheersen, zoals: Het gebruik van een persoonsvolgend budget. Wat is correctiefase 2? Hoe schakelen voorzieningen over naar woon- en leefkosten? …. Via nieuwsbrieven of nieuwsflashes word je hiervan op de hoogte gehouden. Deze vormingen kunnen ook in het lokale Collectief Overleg gegeven worden.
- regionaal overleg: FOVIG organiseert in elke Vlaamse provincie met een frequentie van 4 à 5 vergaderingen per jaar regionale vergaderingen. We brengen gebruikers samen die lid zijn van het Collectief Overleg in hun voorziening. Via informatie en intervisie ondersteunen we de werking van hun Collectief Overleg.
- lokale ondersteuning: FOVIG komt ter plaatse in het Collectief Overleg om een bepaalde vorming aan te bieden of om het Collectief Overleg te ondersteunen bij bepaalde thema’s.
meer informatie? neem een kijkje op hun website: FOVIG - Federatie collectief overleg personen met een handicap