Een investeringsplan geeft een overzicht van alle geplande investeringen en de wijze van financieren oftewel:
- Welke kosten gaan we allemaal maken vanaf nu totdat de eerste euro aan inkomsten gegenereerd wordt
- Hoe gaan we dat betalen
- Wanneer gaan we wat betalen
Investeringen zijn zaken die een langere levensduur kennen dan 1 jaar; roerende en onroerend goed, materieel, immaterieel. Kosten daarentegen worden onmiddellijk opgebruikt bv energie, premies verzekeringen, …
Voor het opstellen van een investeringsplan zet je alle activiteiten (investeringen) uit op een tijdslijn (linkerkant). Hieraan koppel je de voorziene financieringswijze (rechterkant), oftewel hoe ga ik de linkerkant betalen. Controleer of voor elke investering de juiste financieringsmiddelen aanwezig zijn op het juiste tijdstip. Bijv. op het ogenblik van het afsluiten van een huurovereenkomst moet ook de huurwaarborg betaald worden.
Investeringen zijn:
- materiele activa; grond, gebouwen, inrichting, materiaal, …
- immateriële activa; website
- financiële activa; huurwaarborg, waarborgen energiebedrijven, liquiditeit
- alle kosten tijdens de opstartperiode; te betalen interesten tijdens de opstartperiode, loon zaakvoerder, bedrijfskapitaa
Er zijn 5 financieringswijze/bronnen van inkomsten
- Eigen vermogen/middelen
- Vreemd vermogen
- Overheid (Vlaams Infrastructuurfonds VIPA, alle mogelijke subsidies kun je terugvinden op VLAIO Vlaams Agentschap innoveren en ondernemen).
Bij de overheid kun je niet alleen terecht voor subsidies maar ook voor kredieten. PMV heeft een uitgebreid pakket aan kredietmogelijkheden maar de mogelijkheden voor ouderinitiatieven zullen relatief beperkt zijn omdat het meestal gaat om de financiering van economische activiteiten. - Traditionele kredietverstrekkers; banken, …
- 3F’s Family, friends and fools; crowdfunding
Wil je meer weten? Wordt lid en heb toegang tot onze topics voor leden: